Gyakori kérdések a mákolajjal kapcsolatban
A megtisztított magokból, sajtolással kinyert olajok nagy tisztaságúak, megőrzik a magokra jellemző ízt és illatot. Az értékes összetevők nem vesznek el. A hidegen sajtolt mákolaj 100%-os, tartósítószerektől és adalékanyagoktól mentes. Világossárga színű, olajos-mákaromás ízű és illatú.
Melyek a hidegen sajtolt mákolaj főbb hatásai?
A mákolaj étékes összetevői erősítik a csontokat, vázizmokat, porcokat. Ancsontritkulás megelőzésének természetes ellenszere. Nyugtatólag hat az emberi szervezetre és az idegrendszerre egyaránt. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Fogyasztásával támogatható a jobb alvás, valamint kutatások szerint a szív -és érrendszer egészésge is.
Milyen összetevők találhatóak a mákolajban?
Összetételét tekintve a mák igen értékes élelmiszer. Magja 18%-ban fehérjét, 28%-ban szénhidrátot, és 42%-ban olajat tartalmaz. Továbbá, gazdag olyan alapvető ásványi anyagokban, mint a kálium, a kalcium, a foszfor, a magnézium, a cink, a vas, de még mangán -és réztartalma is említésre méltó. A mákszemekben többek között aminosavak, E-vitamin, és telítetlen zsírsavak (pl.: linolsav, olajsav) is kimutathatóak.A hidegen sajtolt mákolaj koncentráltan tartalmazza a mákszemek hatóanyagait. Nagy előnye, hogy jól felszívódik a szervezetben, ellenben az önmagukban emészthetetlen mákszemekkel.
Hogyan használhatom fel a mákolajat?
Mint növényi olaj számos módon fogyasztható és/vagy felhasználható a nap során. Ét -és salátaolajként igen finom ízt ad az ételeknek. Salátákhoz, sütéshez-süteményekhez öntetként vagy mártásként, krémekbe elkeverve, de 1-2 kiskanállal önmagában is nyugodtan fogyasztható.
Miképpen ajánlott fogyasztani a mákolajat?
Általánosan, a csonttömeg megőrzése céljából napi 1-2 kiskanállal ajánlott adagolni.Egyéb esetekben, mint például csontritkulás esetén étkezések közben, napi 3-4 kávéskanállal is fogyasztható.A jobb alvás érdekében a lefekvést megelőző utolsó fél órában javallott fogyasztani. A rendszeresen fogyasztott mákolaj 250 ml-es kiszerelése nagyjából 4-5 hétig elegendő.
Milyen életkorban ajánlott kimondottan mákolajat fogyasztani?
A mákolaj csonterősítő hatásaiból kiindulva különösen ajánlott 30 éves kor felett, prevenció céljából. A csontok állapotromlásának a megelőzés érdekében.Meg kell említeni, hogy a mákolaj jellegzetesen hosszútávon fejti ki jótékony hatásait. Éppen ezért türelemmel kell lenni, nem ajánlott sürgetni a remélt javulást az adagolás extrém megemelésével.
Gyerekek is fogyaszthatják a hidegen sajtolt mákolajat?
Reggelente, 1 kiskanállal, iskolás gyermekeknek is adható. Főleg azoknak a gyerekeknek ajánlott, akik tejérzékenyek, így a szükséges kalcium bevitelét nehez tudják fedezni.