Napraforgó olaj
Napraforgó olaj – A legközkedveltebb növényi olajunk a napraforgó olaj, a magyar konyhának elmaradhatatlan alapanyaga. Egyaránt alkalmas sütéshez, főzéshez és majonézkészítéshez. Magas hőfokra is hevíthető, ezért hagyományos- és fritőzben történő sütésre is alkalmas.
A hidegen sajtolt olajokat – ahogy ez nevükből is kiderül – hideg sajtolással állítják elő. Az eljárás nagy előnye az, hogy az alapanyagokban lévő értékes vitaminok és egyéb hasznos anyagok nem sérülnek. Az alapanyagokat tisztítás és egyes magvak esetében a hajalás, valamint aprítás után, mechanikus úton dolgozzák fel – hőkezelés nélkül. A minőségi hidegen sajtolt olajok gyártása természetesen mellőzi a vegyszerek és adalékanyagok használatát (így a szerkezet nem módosul) és a tisztításuk mechanikus úton történik, kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással.